Konkurs och andra alternativ

Konkurs är något som i dagligt tal nästan är synonymt med katastrof av något slag. Visst är det någonting negativt och en sista utväg. Det är samtidigt ett val som kan vara bäst för både anställda, kunder och ägare. Är du student i företagsekonomi eller företagare, bör du alltid inse vikten av att ha en plan för när företaget ”går dåligt” – och att veta vilka alternativ som finns. Ibland är den tråkiga, slutgiltiga avvecklingen nödvändig, men ibland går det att komma tillbaka.

Vad innebär en konkurs egentligen?

Notera att vi i denna text syftar på konkurs av företag – inte personlig konkurs. Konkurs av företag, till exempel aktiebolag, innebär att företaget inte längre har möjlighet att betala sina skulder i tid. Företagets tillgångar delas ut till de entiteter som företaget var skyldig pengar. Oavsett om tillgångarna är högre eller lägre än skulderna så slutar alltid en konkurs med att företaget avvecklas.

Förhasta aldrig konkursbeslutet

Även om konkurs ibland är rätt val eller till och med en ren nödvändighet så gäller det att hålla huvudet kallt. Ett val som kan vara lämpligare är en så kallad företagsrekonstruktion genom RekonstruktionsGruppen. Företaget fryser då tillfälligt sin verksamhet och blir därmed immun mot konkurs i minst tre månader. Under denna period utreder Rekonstruktionsgruppen företagets möjligheter att kunna fortsätta verksamheten.

Ägaren eller ägarna får tid att andas ut och får hjälp att se hur företagets ekonomiska status faktiskt ser ut, om det finns möjlighet att driva vidare företaget eller om likvidation är bästa valet.

Tänk logiskt och osentimentalt

Att lägga ner ett företag är ofta tufft för alla inblandade. Det kan vara en personlig storsatsning som går i graven eller ett familjeföretag vars tjänster helt enkelt inte är lönsamma. Det är dock viktigt att komma ihåg att det sällan är värt att dra ut på något oundvikligt. Företagsrekonstruktion är ofta ett bra första steg när företagets framtid känns osäker och svår.